Рубрика по БДП

Учебна година 2019/2020 

   Д Е Й Н О С Т И -2019/2020 УЧЕБНА ГОДИНА


Беседи с ученици за пътна безопасност проведоха  полицейски служители от РУ на МВР-Мадан в периода

15-17.10.2019г.

Беседи с ученици от първи до 12-ти клас на СУ”Отец Паисий” Мадан, на тема „Безопасност при движение по пътищата”, проведоха служители от  „Пътна полиция” към РУ на МВР-Мадан. Основна тема на беседата бе какви са задълженията на пешеходеца. Когато става дума за безопасен маршрут децата показаха знания, че това означава движение само по тротоар или на велоалея, улицата се пресича единствено на пешеходна пътека, ако няма такава се пресича пътя, като пешеходецът се оглежда три пъти (наляво, надясно и пак наляво) за наближаващи МПС-та. По отношение на пресичането служителите напомниха  на децата, че е необходимо да имат ярки (светлоотразителни) елементи по облеклото, за да могат да бъдат забелязвани отдалеч, от водачите на автомобилите.
Учениците демонстрираха знания относно това, колко вида пешеходни пътеки има, както и какво представлява светофарът,как трябва да се управлява правилно велосипед. Мл. инспектор Стефан Кехайов обърна внимание, че той трябва да е в изрядно техническо състояние, да е оборудван със звънец и верига (с която да се заключва против кражби), децата задължително да са с каска. Забранено е да се управлява велосипед, без да е хванато кормилото, да се управлява близо до автомобили, да се вози отпред друго дете -това бяха останалите правила, върху които продължи дискусията.

Ученици от СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, който се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември, съгласно решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.Отдадоха почит към жертвите като поставиха цветя на една от главните пешеходни пътеки.Посетиха и поднесоха цветя и на паметната плоча в с.Средногорци,където има загинали ученици вследствие на ПТП.Изготвиха изложба под надслов“Внимание-деца на пътя!“

Ученици от начален етап при СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с подготвителните групи на ДГ“Елица“ и представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП.Отдадоха почит като поставиха цветя на пешеходна пътека в близост до учебните заведения.Подготвиха листовки с призив „Пази детето на пътя!“ и ги раздадоха на водачите със съдействието на служителите на районното управление на МВР.Запознаха се с Европейското послание“Животът не е резервна част“ и презентацията изготвена от комисията по БДП.