Рубрика по БДП

  • План-програма за действие на училищната комисия по БДП за учебната 2021-2022 година
  • От 4.10 до 5.10.2021г. в Час на класа бяха проведени беседи по пътна безопасност от униформени служители на Пътна полиция от РУ Мадан.Те насочиха вниманието на учениците към безопасното придвижване от дома до училище,пресичането на кръстовище,правилното движение по тротоара, рисковете от безразсъдното поведение на пътя,управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи и др. Съвместната дейност между училището и полицията е много ползотворна ,продиктувана от загрижеността на всички за опазване живота и здравето на децата.Инициативата е традиционна и се реализира със старта на всяка нова учебна година.
  • План-програма за 2021г. по БДП
  • План за работа на училищната комисия по БДП за учебната 2020-2021г

В СУ“Отец Паисий“гр.Мадан се реализира проект на МОН по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ -външна и вътрешна площадка за обучение по безопасност на движение по пътищата.На 24.11.2020г. се проведе състезание под надслов“Да пазим децата на пътя“включващ 3 кръга. В първи кръг учениците решаваха листовки,втори кръг подреждаха пъзел с пътни знаци и трети кръг се състезаваха с велосипед.Със съдействието на РУ-Мадан бе излъчен отбор победител,а децата щастливи от новата придобивка показаха своите знания по БДП.

С Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортните произшествия.
На 17.11.2020 г.учениците от СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан отбелязаха този ден като поставиха цветя на пешеходна пътека и в с.Средногорци ,където през 2008г.стана пътен инцидент.Раздадоха листовки на водачи на МПС с призив „Пази детето на пътя!“
Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота си.

От 13.10 до 15.10.2020г.в СУ“Отец Паисий“ в Час на класа бяха проведени беседи по пътна безопасност от униформени служители на „Пътна полиция“ от РУ Мадан. Инициативата е традиционна и се реализира със старта на всяка нова учебна година в рамките на полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.Служителите от пътна полиция се спряха на характерните пътнотранспортни произшествия с участието на деца и основните причини за настъпването им. Представиха статистически данни за детския пътен травматизъм на национално и регионално ниво и илюстрираха думите си с примери от полицейската практика.
Засегнат бе въпросът за рисковете от безразсъдното поведение на пътя и управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи.
Учениците получиха информация и ценни съвети как да се грижат за безопасността си като участници в движението в качеството на пешеходци или пътници.


   Д Е Й Н О С Т И -2019/2020 УЧЕБНА ГОДИНА


Беседи с ученици за пътна безопасност проведоха  полицейски служители от РУ на МВР-Мадан в периода

15-17.10.2019г.

Беседи с ученици от първи до 12-ти клас на СУ”Отец Паисий” Мадан, на тема „Безопасност при движение по пътищата”, проведоха служители от  „Пътна полиция” към РУ на МВР-Мадан. Основна тема на беседата бе какви са задълженията на пешеходеца. Когато става дума за безопасен маршрут децата показаха знания, че това означава движение само по тротоар или на велоалея, улицата се пресича единствено на пешеходна пътека, ако няма такава се пресича пътя, като пешеходецът се оглежда три пъти (наляво, надясно и пак наляво) за наближаващи МПС-та. По отношение на пресичането служителите напомниха  на децата, че е необходимо да имат ярки (светлоотразителни) елементи по облеклото, за да могат да бъдат забелязвани отдалеч, от водачите на автомобилите.
Учениците демонстрираха знания относно това, колко вида пешеходни пътеки има, както и какво представлява светофарът,как трябва да се управлява правилно велосипед. Мл. инспектор Стефан Кехайов обърна внимание, че той трябва да е в изрядно техническо състояние, да е оборудван със звънец и верига (с която да се заключва против кражби), децата задължително да са с каска. Забранено е да се управлява велосипед, без да е хванато кормилото, да се управлява близо до автомобили, да се вози отпред друго дете -това бяха останалите правила, върху които продължи дискусията.

Ученици от СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, който се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември, съгласно решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.Отдадоха почит към жертвите като поставиха цветя на една от главните пешеходни пътеки.Посетиха и поднесоха цветя и на паметната плоча в с.Средногорци,където има загинали ученици вследствие на ПТП.Изготвиха изложба под надслов“Внимание-деца на пътя!“

Ученици от начален етап при СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с подготвителните групи на ДГ“Елица“ и представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП.Отдадоха почит като поставиха цветя на пешеходна пътека в близост до учебните заведения.Подготвиха листовки с призив „Пази детето на пътя!“ и ги раздадоха на водачите със съдействието на служителите на районното управление на МВР.Запознаха се с Европейското послание“Животът не е резервна част“ и презентацията изготвена от комисията по БДП.