Рубрика по БДП

Всяка година милиони души по света загиват при пътни произшествия и милиони биват ранени.Световният ден за възпоменание на жертвите при ПТП, който тази година е на 19.11.2023 г. има за цел да напомни за загиналите и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.Учениците от СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан с ред инициативи отбелязаха този ден съвместно със служители на РУ-Мадан.Призоваха за повече толерантност, уважение,предвидливост и споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата.

В изпълнение плана на Училищната комисия за безопасност на движението по пътищата на 14.11.2023г. се проведе училищно състезание „Аз зная правилата!“. Участниците бяха поздравени и наградени със специални грамоти от Директора на училището г-жа Шинка Хаджиева.

На 7.11.2023г. служители на Пътна полиция при РУ на МВР – Мадан изнесоха беседи по пътна безопасност пред учениците от СУ“Отец Паисий“. Възпитаниците на училището си припомниха правилните места и начини за пресичане на пътното платно при движение в група и местата за безопасна игра. В един нестандартен и интересен час всички те си припомниха вече научени правила и усвоиха нови такива по пътна безопасност.

На 29 юни на церемонията по повод първите годишни награди за „Инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в столицата, СУ “Отец Паисий“ получи грамота в категорията „Образователна среда в подкрепа на БДП“.

Отборът на СУ “Отец Паисий“ взе участие в общинския кръг на Националната викторина по БДП „Да пазим децата на пътя“ и се класира на първо място. Целта на състезанието е проверка на уменията и навиците за действие в условията на пътното движение и формиране култура на безопасно поведение на пътя. Г-н Хасан Мехмедалиев Началник на отдел „Образование, култура и хуманитарни дейности“ поздрави учениците и им пожела успешно представяне и на областен кръг.

На 27.02.2023г. Учениците от СУ „Отец Паисий“, гр.Мадан взеха участие и се класираха в двете възрастови групи за областния кръг на състезанието по БДП.

Учениците от СУ “Отец Паисий“ отдадоха почит на жертвите при ПТП. Призоваха за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата. Необходими са повече толерантност, уважение и предвидливост за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия . В съвременните условия следва още по-съсредоточено да се вгледаме в нашето поведение като пешеходци, водачи и пътници защото безопасността на движението е споделена отговорност.

На 14.11.2022 г. в двора на училището, се проведе състезание по безопасност на движение по пътищата на тема: „Аз зная правилата“.Състезанието има за цел да подпомага възпитанието и обучението на учениците в култура на поведение на пътя, която е свързана със спазването на общовалидните правила и норми за лична и колективна безопасност.Учениците бяха разделени на три отбора по четирима ученици.Състезанието се проведе в три етапа. Първият етап включваше решаване на тест, а вторият подреждане на пъзел с пътни знаци и трети етап управление на колело по трасе с препятствия. Взискателно жури от учителите по БДП съвместно с РПУ-Мадан оцени всички етапи, като взе предвид точните отговори и бързината на учениците. Училищното ръководство благодари на учениците и техните ръководители за участието в състезанието.

На 25.10.2022г.в СУ „Отец Паисий“, съвместно с РУ-Мадан бяха проведени лекции по пътна безопасност. Инспекторите акцентираха върху темите за безопасно движение в града и извън населени места, как да се намали риска от попадане в пътнотранспортно произшествие и основни съвети за повече безопасност.

Учениците от СУ “Отец Паисий“ гр. Мадан на 29.06.2022г. отбелязаха Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Изготвиха презентация като припомниха правилата за безопасно движение на пешеходците и водачите на МПС. Призоваха всички да бъдат още по бдителни и зорки на пътя по време на лятната ваканция!

Учениците от СУ “Отец Паисий“ гр. Мадан отбелязаха Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Призоваха шофьорите да пазят децата на пътя и да спазват правилата за движение. Голяма част от катастрофите са предотвратими. Безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност.
Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас да даде своя принос!

 

  • План-програма за действие на училищната комисия по БДП за учебната 2021-2022 година
  • От 4.10 до 5.10.2021г. в Час на класа бяха проведени беседи по пътна безопасност от униформени служители на Пътна полиция от РУ Мадан. Те насочиха вниманието на учениците към безопасното придвижване от дома до училище, пресичането на кръстовище, правилното движение по тротоара, рисковете от безразсъдното поведение на пътя, управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи и др. Съвместната дейност между училището и полицията е много ползотворна ,продиктувана от загрижеността на всички за опазване живота и здравето на децата. Инициативата е традиционна и се реализира със старта на всяка нова учебна година.
  • План-програма за 2021г. по БДП
  • План за работа на училищната комисия по БДП за учебната 2020-2021г

В СУ “Отец Паисий“ гр. Мадан се реализира проект на МОН по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ -външна и вътрешна площадка за обучение по безопасност на движение по пътищата. На 24.11.2020г. се проведе състезание под надслов “Да пазим децата на пътя“ включващ 3 кръга. В първи кръг учениците решаваха листовки, втори кръг подреждаха пъзел с пътни знаци и трети кръг се състезаваха с велосипед. Със съдействието на РУ-Мадан бе излъчен отбор победител, а децата щастливи от новата придобивка показаха своите знания по БДП.

С Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортните произшествия.
На 17.11.2020 г. учениците от СУ “Отец Паисий“ гр. Мадан отбелязаха този ден като поставиха цветя на пешеходна пътека и в с.Средногорци ,където през 2008г.стана пътен инцидент. Раздадоха листовки на водачи на МПС с призив „Пази детето на пътя!“
Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота си.

От 13.10 до 15.10.2020г.в СУ „Отец Паисий“ в Час на класа бяха проведени беседи по пътна безопасност от униформени служители на „Пътна полиция“ от РУ Мадан. Инициативата е традиционна и се реализира със старта на всяка нова учебна година в рамките на полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Служителите от пътна полиция се спряха на характерните пътнотранспортни произшествия с участието на деца и основните причини за настъпването им. Представиха статистически данни за детския пътен травматизъм на национално и регионално ниво и илюстрираха думите си с примери от полицейската практика.
Засегнат бе въпросът за рисковете от безразсъдното поведение на пътя и управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи.
Учениците получиха информация и ценни съвети как да се грижат за безопасността си като участници в движението в качеството на пешеходци или пътници.


   Д Е Й Н О С Т И -2019/2020 УЧЕБНА ГОДИНА


Беседи с ученици за пътна безопасност проведоха  полицейски служители от РУ на МВР-Мадан в периода

15-17.10.2019г.

Беседи с ученици от първи до 12-ти клас на СУ”Отец Паисий” Мадан, на тема „Безопасност при движение по пътищата”, проведоха служители от  „Пътна полиция” към РУ на МВР-Мадан. Основна тема на беседата бе какви са задълженията на пешеходеца. Когато става дума за безопасен маршрут децата показаха знания, че това означава движение само по тротоар или на велоалея, улицата се пресича единствено на пешеходна пътека, ако няма такава се пресича пътя, като пешеходецът се оглежда три пъти (наляво, надясно и пак наляво) за наближаващи МПС-та. По отношение на пресичането служителите напомниха  на децата, че е необходимо да имат ярки (светлоотразителни) елементи по облеклото, за да могат да бъдат забелязвани отдалеч, от водачите на автомобилите.
Учениците демонстрираха знания относно това, колко вида пешеходни пътеки има, както и какво представлява светофарът,как трябва да се управлява правилно велосипед. Мл. инспектор Стефан Кехайов обърна внимание, че той трябва да е в изрядно техническо състояние, да е оборудван със звънец и верига (с която да се заключва против кражби), децата задължително да са с каска. Забранено е да се управлява велосипед, без да е хванато кормилото, да се управлява близо до автомобили, да се вози отпред друго дете -това бяха останалите правила, върху които продължи дискусията.

Ученици от СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, който се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември, съгласно решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.Отдадоха почит към жертвите като поставиха цветя на една от главните пешеходни пътеки.Посетиха и поднесоха цветя и на паметната плоча в с.Средногорци,където има загинали ученици вследствие на ПТП.Изготвиха изложба под надслов“Внимание-деца на пътя!“

Ученици от начален етап при СУ“Отец Паисий“гр.Мадан съвместно с подготвителните групи на ДГ“Елица“ и представители от РУ – Мадан отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Отдадоха почит като поставиха цветя на пешеходна пътека в близост до учебните заведения. Подготвиха листовки с призив „Пази детето на пътя!“ и ги раздадоха на водачите със съдействието на служителите на районното управление на МВР. Запознаха се с Европейското послание “Животът не е резервна част“ и презентацията изготвена от комисията по БДП.

Електронен дневник с Училище 365 от teacher.bg
Как да премахнете тази реклама?

Официален училищен сайт