Дейности

От 26 февруари до 3 март 2024 г. ученици от нашето училище под ръководството на Искра Дюлгерова и Биляна Дудуновска участваха в проекта „Разчупване на хляба“ (съфинансиран от Европейския съюз) в град Висла,Полша, организиран от Fundacja Aktywni w Europie. В проекта се включиха и младежи от Турция и Полша.

В момента наблюдаваме спад на почитта към хляба (и съответно към традицията и нашата култура) и човешкия труд. Хлябът в съвместния проект беше за нас символ на разчупване на културните стереотипи, отдалечаване от предразсъдъците, уважение към културата и труда на другите, търсене на общи елементи в нашите култури, междукултурни знаци и задълбочаване на познанията за родните традиции, обичаи, и ритуали. Чрез нашата инициатива имахме за цел да покажем на други млади хора колко е важно да ценим и подхранваме собствената си култура и да откриваме нейната „магия“, скрита в „простия“ хляб.

Целите на проекта бяха:

– разширяване на знанията за нашите култури през призмата на уважението към хляба, който е част от културното ни наследство, основано на символика, обичаи и ритуали;

– повишаване на осведомеността за културното наследство, свързано със символиката на хляба;

– разширяване на знанията за влиянието на мултикултурализма върху формата на нашите съвременни култури, традиции и обичаи, свързани със символиката на хляба;

– развиване на нагласи като толерантност, откритост, уважение.

По време на младежкия обмен „Разчупване на хляба” участниците проведоха богато разнообразие от дейности и работилници по график. В началото на международната среща бяха припомнени нейните цели и организационни въпроси. Младите хора проведоха игри с имена и интеграционни дейности, които им позволиха да разчупят леда, да преодолеят срамежливостта при общуване на английски или да се опознаят по-добре. Участниците се включиха и в дейности, насочени към интеграция, изграждане на сплотен и интегриран екип и насърчаване на позитивна атмосфера, благоприятстваща ефективната работа. Благодарение на тези дейности младежите имаха възможност не само да обменят своя опит, но и да заздравят сътрудничеството в рамките на международната група.
Като част от младежкия обмен, участниците проведоха творчески дейности в Хлебната хижа. По време на съвместни работилници с представители на хижата те научиха за традиционния процес на приготвяне на хляб (от зърно до изваждане на хляб от традиционна пещ). Те изпитаха колко предизвикателна е била работата на хлебаря. След това съвместно проведоха кулинарни работилници, по време на които всяка група можеше да изпече своя хляб и да опита местни продукти като масло, мас и мед. Участниците участваха и в образователно посещение в Музея на хляба в Radzionków. Дейностите бяха уникална възможност за участниците да видят Музея на хляба, особено в Силезия, която е известна с традиционното печене на хляб от поколения. По време на творчески ателиета с представители на музея младежите се запознаха с историята на хляба, процеса на производство на хляб в миналото и настоящето или влиянието на мултикултурализма върху символиката на хляба в нашите култури. Имаше и дискусия за уважението към човешкия труд. След това участниците в проекта участваха в градска игра в Катовице, позовавайки се на местния фолклор и символиката на хляба в Горна Силезия.
По време на сесии, посветени на основната тема на проекта, участниците:

– обсъдиха хляба като съществена част от нашето културно наследство, базирано на символика, обичаи, ритуали и традиции. Те задълбочиха знанията си за характерните обичаи, ритуали и традиции на тяхната култура, където хлябът играе важна роля;

– разгледаха въпроса за уважението към хляба, който е бил и е заобиколен от уважение в продължение на много векове. Те разшириха знанията си за това как се е подходило към хляба в страните и регионите, от които идваме в продължение на много години и как се третира днес;

– обсъдиха какво могат да направят младите хора, за да се грижат по-добре за собствената си култура и културно наследство; уважавайте родните традиции и обичаи, отваряйте се към нови култури, бъдете толерантни; и се чувстват по-свързани с родната си култура;

По време на младежкия обмен участниците работиха върху създаването на образователна игра, базирана на натрупаните знания, умения и опит. Играта има за цел да увеличи знанията на играчите за нашите култури през призмата на уважението към хляба, който е част от нашето културно наследство, основано на символика, обичаи и ритуали; проведоха и онлайн среща, в която се включиха техни връстници от нашите и европейски страни. По време на събитието те представиха проекта, програмата Еразъм + и създадената образователна игра.
По време на отделните части на срещата те обсъдиха, наред с други неща, историята на хляба у нас; процесът на производство на хляб в миналото и настоящето; влиянието на мултикултурализма върху символиката на хляба в нашите култури; обичаи, обреди и традиции, в които хлябът играе важна роля; уважение към хляба, който е бил заобиколен от уважение в продължение на много векове в нашите страни; и как да се грижим по-добре за нашата култура, културно наследство; уважавайте родните традиции и обичаи, отваряйте се към нови култури, бъдете толерантни; да се почувстваме по-свързани с нашата родна култура

**********

2022/2023 учебна година

**********

Средно училище „Отец Паисий“ гр. Мадан е готово да посрещне своите ученици. Празнично украсените стаи с трепет очакват малки и големи да ги изпълнят с живот, радост и красота. Спорна, спокойна и успешна учебна година!

*************

2021/2022 учебна година

*************

За поредна година учениците от СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан се представиха отлично в първи кръг на Националното състезание „Многознайко – Аз зная английски“. Спечелиха 6 златни, 12 сребърни и 16 бронзови медала.

На първи кръг от състезанието „Многознайко-Родна реч“ учениците от СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан спечелиха 6 златни,16 сребърни и 5 бронзови медала.

Учениците в СУ“Отец Паисий“ гр Мадан засвидетелстваха почит и уважение към делото на Паисий Хилендарски, като се включиха в различни творчески инициативи в училище. Бяха творци, писатели, художници и новатори в просветните дела.
Включиха се и в инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“.

По повод Международния ден за борба с трафика на хора, учениците от СУ“Отец Паисий“ град Мадан взеха активно участие в конкурса,организиран от МКБППМН Мадан. Своята позиция по темата те представиха чрез компютърни презентации.

В спортния календар на СУ“Отец Паисий“гр.Мадан беше заложен и реализиран отворен урок за приобщаване на учениците на допълнителна подкрепа в часове за спортни дейности, с цел включването им в реална игрова ситуация със състезателен характер.

„Здравей, ти- училище родно,
отново сме заедно с тебе!
Тук уча, играя свободно
и зная- приятел си верен!“

Всяко начало е обещание за нещо различно, нещо ново.
15 септември е денят, в който се открива учебната година и в СУ „Отец Паисий“ гр. Мадан. Нетърпеливи първолаци, ученици пълни с истории от лятото са заедно. Училищният двор е изпълнен с балони, песни, усмивки, смях и веселие.

 

 

 

Учебна 2020/2021г.

Годишнина от гибелта на Васил Левски отбелязаха учениците от СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан. С трепет и дълбоко преклонение, подредиха тематична изложба „НИЕ ПОМНИМ“ и изготвиха презентация на тема „ПОСВЕТЕН НА ОТЕЧЕСТВОТО“

За поредна година учениците от СУ „Отец Паисий“ град Мадан се включват в инициативата на МКБППМН по повод Международния ден за безопасен интернет – 09 февруари. Темата беше особено актуална: „Безопасно общуване в интернет“. Учениците представиха своята гледна точка чрез презентации.

На 12.02.2021г. двора на СУ“ Отец Паисий“ гр.Мадан грейна в присъствието на младите и талантливи родолюбци от XIIА клас. На открит урок по физическо възпитание и спорт с преподавател г-жа Евелина Заимова, показаха изключително позитивно и емоционално отношение към народните традиции и обичаи .Представиха в пълна светлина красотата на тракийската Копаница. Доказаха, че са амбициозни млади хора ,които се стараят да запазят българският дух и българската традиция живи.

За участие в конкурса СМАРТ.АРТ- immunity.RESTART на тема „Здравето е нашата защита“ бе отличен Христо Чолаков, ученик от XII б клас при СУ“Отец Паисий“ град Мадан. С участието си той изпрати своето послание за здравословен начин на живот под формата на стихотворение. Поздравления!

В навечерието на тези светли празници учениците на СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан имаха удоволствието да направят Коледна украса, изработиха картички, сладки и сувенири в жест на Благодарност към всички лекари и целия персонал в общинска болница “Проф. д-р Константин Чилов“ гр.Мадан. Поднесоха и своите най-искрени пожелания: Да бъдат здрави, силни, упорити, да вярват в светлото бъдеще и да продължават да даряват надежда и радост на всички! БЛАГОДАРИМ ВИ!

За участието си в Национален конкурс на тема „Най-усмихнат клас на България 2020-заедно срещу КОВИД 19“ учениците от Средно училище „Отец Паисий“ град Мадан – XIа клас с класен ръководител г-жа Лариса Маринова получиха грамота и сертификат за участие. Конкурсът се организира от Сдружение „Усмивка“ с подкрепата на община Бургас и тази година в него участваха класове от цяла България. Всички ученици казаха ДА на Усмивката-Не на заразата и станаха официални посланици на Усмивката в България.

30 проекта от цялата страна са наградени в XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2019/2020 г. Сред тях са учениците от СУ „Отец Паисий“ гр. Мадан, които се класираха на второ място във възрастова група 5-7 клас.Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския младежки Червен кръст.Ръководител на проекта „Искам да дишам”е г-жа Марияна Бунева. Поздравления за учениците и техния ръководител!

На 05.11.2020г. в СУ „Отец Паисий“ гр. Мадан се проведе награждаване на победителите от НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ МНОГОЗНАЙКО – „Аз зная английски“ – I кръг. В надпреварата взеха участие 35 ученици от IV, V и VI клас. Те показаха отлични знания по английски език и завоюваха 1 ЗЛАТЕН, 10 СРЕБЪРНИ и 16 БРОНЗОВИ МЕДАЛА. Златен медал и грамота за първо място печели Борислав Моллов от V клас. Поздравления за участниците и техните учители – Евдокия Симонова, Бистра Чолакова, Емилия Бойкова и Евелина Атанасова.

Гордост и щастие е за нас, учителите, да работим с децата от XII „a“ клас на СУ „Отец Паисий“. Наскоро 2 се сдобиха с престижните международно признати сертификати на Кеймбридж за най – високите нива по ОЕР. Нека бъдат горди и самоуверени, защото в големите градове това се постига с много частни уроци и школи. Успех и дръзновение и занапред!

„Спортувайте, за да сте здрави“ – послание отправено към всички ученици по повод Европейския ден на спорта в училище-25 септември . С изключителна мотивация и желание учениците в СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан участваха в различни спортни игри.Забавляваха се , състезаваха се, подариха невероятни емоции на съучениците си и така показаха , че са отговорни за здравето си.

Първи учебен ден за 2020 -2021 учебна година в СУ „Отец Паисий“ гр. Мадан. НЕКА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА БЪДЕ ЗДРАВА ,СПОКОЙНА И УСПЕШНА!

***********

2019/2020 УЧЕБНА ГОДИНА

***********

На 14.04.2020г. клуб “Дигитален клас“ с ръководител Оксана Кисимова и клуб „Магията на дигиталния свят“ с ръководител Елена Бекярова по проект “Образование за утрешния ден” реализираха онлайн демонстрационно занятие с програмист, работещ в софтуерната фирма VMware Bulgaria, закупена от Dell. Ирник Дионисиев, завършил Софийски университет спец. „Софтуерно инженерство“, заемащ длъжността Member of Technical Staff представи мястото, където работи с персонал от около 1000 души, като предостави линкове за виртуална разходка в двете сгради на фирмата. Разказа как протича работния ден на един програмист, за екипната работа, творческата същност на работата и пътуванията в чужбина свързани с различни задачи. Изнесе лекция за използването и създаването на програми. Сподели кога и как е започнал, за езиците, които използва – Java, SQL, C++, Python, за опита и своите принципи, като например „Важното е да бъда по добър, от това което бях вчера.“
Учениците задаваха въпроси и получаваха отговор на всичко, което ги вълнува и най-важното имаха възможност да се докоснат до света на програмирането.
Предоставени линкове:
Поглед отвън:
https://goo.gl/maps/SgUs7cHuxBETMgse9
Сграда 1:
https://goo.gl/maps/x9Py8RwfXsYdnXGdA
Сграда 2:
https://goo.gl/maps/Uu3pUCP3AqvuSG3z7

С огромна радост и гайдарска сюита на 25.02.2020г.в СУ“Отец Паисий“ гр. Мадан посрещнаха дългоочаквания си гост- Евродепутатът Андрей Новаков, придружаван от Народните представители Даниела Дариткова и Красимир Събев, както и от Началника на РУО гр.Смолян г-жа Мария Семерджиева. С тази визита младият политик откликна на поканата на учениците от XI клас, които проведоха разговор с него в Дома на Европа през месец ноември. Както тогава, така и сега Андрей Новаков плени аудиторията с разкази на вълнуващи моменти от житейския си път и даде възможност на младите хора да споделят тревогите си относно образованието в чужбина и оставането в България, приемането на еврото, екологични и чисто лични теми и въпроси. По интригуващ начин учениците научиха най-важния житейски урок- НЯМА БЪРЗ И ЛЕСЕН ПЪТ КЪМ УСПЕХА .
Огромна благодарност за полезната и вдъхновяваща среща изразиха както ръководството на училището, така и всички присъстващи учители и ученици .
За сюрприз училището получи покана за посещение на 10 деца в Брюксел.

В периода 16- 20.12.2019г се проведоха още :
– Благотворителен коледен базар в подкрепа на деца в затруднено положение от СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан;
– Благотворителна коледна томбола;
– Учениците от XII клас се включиха в благотворителната инициатива със сума от 300 лв;
– Рубелла Бюти АД дариха коледни пакети за децата в затруднено положение.
Общата сума за децата в затруднено положение, която беше събрана – 1980 лв.
Проведени бяха още:
– Конкурс за стихотворение/есе на тема: „Вълшебна Коледа“;
– Конкурс за най-добра коледна рисунка;
– Конкурс за най-добра коледна картичка.

За поредна година ученици от СУ“Отец Паисий“, град Мадан взеха участие в състезанието „Моята родина“. 11-те участници извоюваха два златни и два бронзови медала. Останалите получиха грамоти за отлично представяне.

Ученичката Савина Дженимова от XIIа клас при СУ “Отец Паисий“ гр.Мадан, с ръководител Марияна Бунева взе участие в конкурса за литературна творба на РИОСВ гр.Смолян на тема “Моите добри навици за намаляване на отпадъците“ и се класира на почетното II място. Поздравления за достойното представяне!

С голям ентусиазъм, внимание и надежда учениците в СУ „Отец Паисий“ град Мадан се включиха в инициативата на Гората.бг-100 000 садим гора. Започна засаждането на над 200 семена от червен дъб и явор. Надяваме се това да е началото на цяла гора!

Учениците от СУ “Отец Паисий“ гр.Мадан се представиха достойно и показаха добри резултати на първи кръг на състезанието „Родна реч“, организирано от ученически състезания “Многознайко“.
Спечелени бяха 5 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала.

На 08.11.2019г. Директорът на СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан връчи Поздравителен адрес от г-жа Мария Семерджиева – началник на РУО гр.Смолян
до г-жа Капка Узунова и учениците от IVБ клас по повод издаването на тяхната първа стихосбирка „Нашият задружен клас“, с пожелание да растат здрави и щастливи и да продължават да творят.

Ученици от 11 клас при СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан получиха покана за учебно посещение с надслов „Заедно за ЕС „в Дома на Европа в София на 17 и 18 октомври . Младите хора получиха информация отвътре по актуални теми обсъждани в Европейския парламент от евродепутата Андрей Новаков. Също така беше посочено въздействието на Европейския парламент в ежедневието ни.

Екип за ключови компетентности – чужди езици при СУ “Отец Паисий“ гр.Мадан, отбелязаха с изложба във фоайето на училището Европейския ден на езиците – 26.09

За поредна година учениците от СУ“Отец Паисий“-град Мадан се присъединиха към инициативата Ден на розовата фланелка.

На 10.04.2019г. се проведе официалното награждаване на победителите и участниците в организирания от МКБППМН – Мадан конкурс за компютърна презентация на тема: “Моят виртуален живот“. Безопасно и отговорно ли използвам интернет?“
Учениците от СУ „Отец Паисий“ град Мадан показаха своята позиция по темата и спечелиха призовите места в конкурса.
ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА – V-VII клас
I-во място -Валерия Бориславова Делчева-Va клас;
ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА-VIII -XII клас:
I-во място-Виктория Ангелова Христова-Xa клас;
II-ро място-Мелиса Милкова Иванова-IXб клас
III-то място- Айлин Адемова Байрямова-XIIа клас.
Всички участници също получиха предметни награди,осигурени от община Мадан.

ИНОВАЦИЯТА В ОБУЧЕНИЕТО ВОДИ ДО ШИРОК СПЕКТЪР ОТ ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ.На 26.03.2019г. в СУ “Отец Паисий“ – гр.Мадан се проведе хибриден открит урок по история, литература и английски език с учениците от XII клас на тема: “ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО“. Преподавателите – Магдалена Арнаудова, Мирела Кукова и Искра Дюлгерова показаха иновация в обучението в средното училище. Учениците проследиха факторите, определящи националния културен модел – ИСТОРИЧЕСКА СЪДБА, НАЦИОНАЛЕН ХАРАКТЕР. Диференцираха аспектите на НАЦИОНАЛНОТО –НАЦИОНАЛНО ПРОСТРОНСТВО, НАЦИОНАЛНА ИДЕЯ, НАЦИОНАЛЕН ПАНТЕОН НА ГЕРОИТЕ. Проследиха литературните явления в съпоставка на автори и творби от европейската литература – Англия /1850г. – 1950г./Усъвършенстваха свободния си изказ и превод на литературен английски език. Спазиха етикета и протокола при публично общуване. Директорът на училището – г-жа Шинка Хаджиева, поздрави учениците и учителите за инициативата и „УРОКА ПО РОДОЛЮБИЕ“. С поздравително слово към зрелостниците и техните учители се обърнаха и експертите от РУО – г-жа Мария Сотирова – старши експерт по български език и литература, г-жа Мария Барганова – старши експерт по чужд език и майчин език,г-жа Мая Стоилкова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия. От името на кмета на община Мадан – г-н Фахри Молайсенов, и от свое име, началникът на отдел „Образование, култура и хуманитарни дейности“ – г-н Мехмедалиев отправи специално поздравление към младите хора – бъдещето на община Мадан. Цветя и поздравление от името на РУО бяха изпратени от началника  –г-жа Мария Семерджиева.

Ученическият съвет и учениците на Допълнителна подкрепа от I-ва, II-ра и III-та Ресурсна група в СУ “Отец Паисий“- гр.Мадан за първи път се включиха в инициативата да се популяризира Световният ден на водата – 22 март. Изготвиха информационни табла и презентации, които предоставиха на съучениците си в часа на класа. Нарисуваха рисунки на тема: „Вода за всички! Всеки е важен!“ Учениците от СУ “Отец Паисий“- гр.Мадан взеха участие в конкурса, организиран от ЕКОТОI в отбелязването на Световния ден на водата през 2019 г. – „Нарисувай добро“! Мисията на учениците е да помогнат Денят на водата да стане наистина Важен като оставиха силни послания върху рисунките си!

Днес, 01.03.2019г.в СУ „Отец Паисий“ гр.Мадан се проведе поредното състезание по английски език „Spelling Bee“ 2019г. 28 ученика се състезаваха в 7 кръга, като най-оспорван бе последният. Победителите са ученици от 5 клас-1-во място и от 4 клас – 2-ро място, които ще представят училището на регионалното състезание в гр.Пловдив. И тази година нашите учениците показаха завидни умения и познания по английски език.

На 01.03.2019г.с много веселие и усмивки учениците от ГЦОУД в СУ“Отец Паисий“ гр.Мадан посрещнаха Баба Марта.

Коледен благотворителен базар
„Да подарим усмивка в Коледната нощ “
се проведе в СУ „Отец Паисий“ град Мадан.

***********

2017/2018 УЧЕБНА ГОДИНА

***********

Ученици от СУ „Отец Паисий“ взеха участие в конкурс за рисунка на тема: „Символите на моя роден край“, организиран от областен информационен център – Смолян. Заслужени награди спечелиха:
1. Ивалина Атанасова от ІVа клас
2. Илияна Павлова от ІVа клас
3. Алина Смаилова от VІІб клас
4. Индира Идризова от VІІб клас
5. Сениха Дорсунска от VІІб клас
6. Виктория Христова от ІХа клас
Пожелаваме на тях и на г-жа Маргарита Хутева – учител по изобразително изкуство, още награди и поводи за гордост!

На 28.03.2018г. /Сряда/ се състоя Празникът на буквите „Вече сме грамотни”, остави силни емоции и палитра от незабравими мигове у първокласниците от СУ „Отец Паисий“ – гр.Мадан. Забавните игри с букви, срички, думи, изречения и текст бяха предизвикателство за ума, доказателство за упоритостта, куража и свободолюбивия дух на грамотните ученици.

Браво, мили деца!
Успех по пътя на знанието!
Пожелаваме ви смелостта – да опитвате и да не се отказвате, дързостта – да работите и да успявате, волята и характера – да реализирате своите най-съкровени мечти!
С вас са хората, които най-много ви обичат и подкрепят – вашите родители и учители.

Гордеем се и вярваме във вас!

Международен ден на розовата фланелка отбелязаха учениците от СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ – гр.МАДАН.

КОЛЕДЕН БАЗАР В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ – гр.МАДАН 

На 30.10.2017 г., се връчиха СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ на учениците от 11 клас в СУ „Отец Паисий“-гр.Мадан.

Всички ученици имат основание за гордост от постигнатите резултати  на  НВО 10 клас, което носи удовлетворение за учителите, ръководството на училището и родителите. Ръководството на СУ ,,Отец Паисий‘‘ гр. Мадан поздравява  своите ученици и техните преподаватели с отличните резултати!

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА „Аз рисувам своите мечти“ – КЪРДЖАЛИ, 2016.

 • Валентин Чивлиев 8 клас – I място
 • Савина Чавдарова 9 клас – I място
 • Самих Джуков 10 клас – III място

НАГРАДЕНА ТВОРБА НА НАШИ УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТЕН 2016_europe1КОНКУРС ЗА ВИДЕОКЛИП „Чиста околна среда в Родопите – на един клип разстояние“ – СМОЛЯН, 2016.

  • Семиха Чолакова и Аниса Паликарова
   10 клас – I място2016_europe2

   

  На 09.12.2016 г. ученичките се завърнаха от посещение в Европейския парламент в Брюксел, Белгия. Пътуването е награда за победителките.